Fraunhofer-selskabet | PMP Co.
Per Meistrup Productions
   ≡ 
 
Follow us on FaceBookFraunhofer-selskabet


Per Meistrup's artikel fra 1999.

Navnet Fraunhofer hører vi normalt om i forbindelse med MP3-lydfiler, begreber som Fraunhofer algoritmerne - de beregningsformler der anvendes til, at komprimere lyden til de forskellige MPEG lag, hvor Layer 3 kendetegner MP3-filer og Layer 2 anvendes til video-film, f.eks. DVD, og broadcast lydfiler. Men Fraunhofer er meget andet end et navn for komprimerings algoritmer - det er et tysk forsknings institut opkaldt efter Joseph von Fraunhofer. Han levede fra 1787 til 1826 - og så opstår straks spørgsmålet: Hvad i alverden har denne, fortidige Joseph von Fraunhofer at gøre med computer-alderens digitale, komprimerings algoritmer?

Efter den 2. Verdenskrig var den tyske industri så godt som fuldstændig ødelagt og derfor oprettede man i 1949 en almennyttig organisation, der skulle hjælpe med forskning til, at støtte genopbygningen af Tysklands industri. Institutionen fik navnet, Fraunhofer-selskabet, opkaldt efter forskeren, opfinderen og forretningsmanden Joseph von Fraunhofer, der bl.a. udviklede en metode til at smelte glas og fremstille optiske instrumenter. Det var i 1800-tallet han lagde grunden til den succésrige tyske, optiske industri, da han fremstillede et precisions teleskop til Zaren af Ruslands stjerneobservatorium.


Joseph von Fraunhofer demonstrerer spectroscopet

Som både opfinder og forretningsmand var Fraunhofers ideologi, at hans forskning og opfindelser altid skulle resultere i noget praktisk anvendeligt - og dette blev også grundlaget for Fraunhofer-selskabet, der i dag består af 47 tyske forsknings institutter med hovedsæde i München og filialer i USA og Østen. De 9.000 medarbejdere er primært ingeniører og gennemsnitsalderen er kun 37 år. Selskabet er blevet en stor erhvervs succés og det lykkes gang på gang institutterne at fremkomme med banebrydende, ny teknologi.

Udover MP3 algoritmen og de øvrige MPEG Layers, der nok er kendte - MP3 et af de mest søgte ord på Internettes søgemaskiner - så er det faktisk en lang række andre opfindelser, der kendetegner Faunhofer. For blot at nævne nogle få, så bl.a. flyvinger der løbende ændrer form under flyvningen, så de altid passer til de forskellige aerodynamiske faser - en ny bilmotor, der kan køre 100 km på kun 3 liter benzin - en fuldautomastisk skrædder, så man f.eks. kan vælge en kjole i et stormagsin, blive scannet og få kjolen perfekt skræddersyet, mens man venter - og meget, meget mere!

I Praksis fungerer Fraunhofer-selskabet på den måde, at det oftest er en erhvervs-virksomhed, som bestiller løsning af en opgave. Opgaven løses efter "no cure - no pay" princippet, så kun hvis projektet lykkes, får Fraunhofer betaling.

Du kan få flere oplysninger om Fraunhofer i en artikel i Illustreret Videnskab nr. 2/99 eller besøge Fraunhofers web-site på adressen: www.iis.fhg.de.

22.01.1999

Se også artiklen Er dette arvtageren til MP3? i Ekstra Bladet, 29-11-2012

Per Meistrup Productions Co.
Contact and address
Sitemap
© 1999-2023, all content is subject to copyright.
This site use necessary session cookies.
We store no data.
Third party cookies might be used by embedded YouTube video.
© PMP Group - version: 27-12-2022.